Historiek

Curriculum:

 

 

2005

In september werd Vzw Villa Viola opgericht..

Deze vzw biedt culturele activiteiten, hoofdzakelijk vioolonderricht, aan kinderen vanaf 4 jaar.

Regelmatig organiseert Villa Viola zelf concerten, gespeeld door oa eigen leerlingen, uitstappen naar verschillende culturele evenementen of bezoekjes aan andere workshops.

De belangrijkste activiteiten chronologisch op een rijtje...

 

2006

Op 2 april spelen 60 kinderen een lenteconcert in het gemeenschapshuis van Hingene, Bornem. Villa Viola krijgt hiervoor steun van leerlingen uit andere Suzukiklassen.

 

Op 30 juli vindt een eerste Ville Viola Vakantiedag plaats. Dit is een dag boordevol musiceren, acteren, knutselen, lachen en tieren...., kortom, amusement zoals op een vioolkamp!

 

2007

Op 7 januari spelen de violisten een nieuwjaarsconcert in het gemeenschapshuis in Hingene, Bornem.

 

Op 11 maart organiseert TESIB (=Talent Education Suzuki Institute Belgium) in de Elisabethzaal te Antwerpen een groot Suzuki concert. Villa Viola komt de bende van 500 kinderen extra versterken.

 

Op 16 en 23 juni spelen de leerlingen van Villa Viola een concert in de rusthuizen 'Sint Modestus' in Steendorp en 'de Vlietoever' in Wintam.

 

Vanaf september starten Fedra Coppens en Hilde Pijnenborg met een extra vioolklas in de academie voor muziek, woord en dans in Bornem.

 

In september richt Villa Viola het Comme Beau op. Dit ensemble bestaat uit enkel volwassen strijkers, hoofdzakelijk ouders van Villa Viola leerlingen.

(Kris Van Haverbeke verzint deze leuke naam)

 

Op 23 september laat Villa Viola van zich horen op "kom uit uw Kot", een promodag voor culturele verenigingen in Temse.

 

 

2008

In januari start Fedra Coppens met een extra Suzuki vioolklas in Gent.

Villa Viola Gent wordt geboren!

 

Op zaterdag 5 april vindt het lenteconcert van Villa Viola plaats in theaterzaal "roxy" in Temse. Serge Hamers verzorgt een gastoptreden met zijn tapdansklas uit Scaldis en Studio Arabesque.

 

Op 12 oktober stelt Villa Viola zich weer voor op 'Kom uit uw Kot' in Temse. Tijdens open groepslessen kunnen geïnteresseerde kindjes komen kijken, maar ook even zelf proberen viool te spelen op een zelf geknutseld instrumentje.

 

2009

Op 24 januari spelen de leerlingen van Villa Viola Gent een soloconcert in buurthuis Godshuishammek in Gent.

 

Op 21 februari 2009 geeft Villa Viola voor het eerst soloconcerten in kasteel d'Ursel in Hingene, Bornem. Het aantal leerlingen wordt verdeeld over een optreden om 15.30u en om 18u.

 

Op 21 maart vindt het jaarlijks lenteconcert van Villa Viola in de 'Roxy' in Temse plaats. De dag nadien herneemt Villa Viola het programma ook in Gent.

Aanvullend op het thema 'Villa Viola op musicaltour' komt de zangklas van Marc Van Daele afwisseling in het programma brengen.

 

Van 26 tot 30 augustus gaat Villa Viola voor het eerst op Vioolkamp. Ouders en kinderen logeren in Villa Vogelsanck, in sport- en recreatieoord Kluisbos, te Kluisbergen.

 

Vanaf september neemt Catharina Colpaert de vioollessen bij Villa Viola Gent voor haar rekening.

 

Op 12 december brengt de vioolklas van Catharina een soloconcert in de Spiegel in Gent.

 

2010

Op 9 januari spelen de vioolklassen van Villa Viola en de muziekacademie op een leerlingen voordracht in het Kasteel d'Ursel in Hingene, Bornem.

 

Op 3 april vindt Villa Viola's jaarlijks lenteconcert plaats. Ze verhuizen hiervoor naar de schouwburg van het cultureel centrum Ter Dilft in Bornem. Tijdens deze beestige voorstelling krijgt Villa Viola ook medewerking van de vioolklassen van de academie van Bornem (Hilde en Fedra) en Vilvoorde (Fedra) en de klassen van Catharina Colpaert (Villa Viola Gent) en Yumika Lecluyse (academie's St Agatha Berchem en Zellik).

 

Op 2§ juni is Villa Viola op bezoek in woonzorgcentrum "De Vlietoever" in Wintam. Ze brengen een openlucht concert met stukken gespeeld in groep of solo.

 

Van 23 augustus tot 27 augustus gaat Villa Viola op zomerkamp in het sport- en recreatieoord Kluisbos, te Kluisbergen.

 

Vanaf september vinden de groepslessen van Steendorp plaats in het gemeenschapshuis van Hingene, Bornem.

 

2011

Op 22 januari spelen de leerlingen een solo concert in Kasteel d'Ursel in Hingene, Bornem.

 

Op 27 maart organiseert Villa Viola zijn jaarlijks lenteconcert in het gemeenschapshuis van Hingene, Bornem. Als thema kiest Villa Viola een actueel onderwerp 'het gat in de ozonlaag' en breit er met wat fantasie een origineel verhaaltje rond met een professor en een volkje dat 'Kladderaars' heet.

 

Op 11 juni treden de leerlingen van Villa Viola solo op in rusthuis Sint Modestus, Steendorp.

 

Op 18 juni vindt op de zolder van de Bornemse academie een solo concert voor de jongste Villa Violisten plaats..

 

Van 22 augustus tot 26 augustus gaan de Villa Violisten weer op zomerkamp. Deze editie vindt voor de derde keer plaats in het sport- en recreatieoord Kluisbos, te Kluisbergen.

 

Vanaf september breidt het leerkrachten team zich uit door de komst van violiste Joanna Vlaeminck. Zij start met een Villa Viola klas in de academie van Willebroek en Sint Niklaas.

 

Op 24 september is het 'dag van de klant' in Bornem. Villa Viola treedt op aan de post in de Boomstraat met hun zomerkamp programma.

 

Op 31 oktober staat Villa viola op de jaarmarkt van Willebroek. Op het programma staan nogmaals de stukken van op zomerkamp in Kluisbergen.

 

2012

Op 22 januari staan Villa Viola en Hilde en Fedra's vioolklassen uit de academie van Bornem op het podium in het kasteel d'Ursel, Hingene. Een afwisselend programma aan solostukken wordt ten gehore gebracht.

 

Op 18 en 25 maart is er lenteconcert van Villa Viola in CVO De Bargie, Gent en in het gemeenschapshuis van Hingene, Bornem. Het sprookje van de Chinese nachtegaal wordt verklankt door de Villa Violisten en Serge Hamers, acteur, speelt korte sketches tussen de verschillende muziekwerken door.

 

Van 25 augustus tot 29 augustus gaat Villa Viola op vioolkamp in J-club, De Panne.

 

Vanaf september gaat Villa Viola Gent, olv leerkracht Catharina Colpaert, onafhankelijk van Villa Viola, verder.

 

Op 23 september speelt Villa Viola op 'Sing for the climate' in het park bij kasteel d'Ursel in Hingene

 

Op 8 december organiseert Villa Viola een kaas- en wijnavond in het gemeenschapshuis van Wintam, Bornem.

Doorlopend zijn er allerhande optredens.

 

2013

Op 20 januari treden de leerlingen van Villa Viola en academie van Bornem solo op in kasteel d'Ursel in Hingene, Bornem.

 

Op 20 en 21 april trekt Villa Viola voor zijn jaarlijks lenteconcert door 'Het land van Oz'. Drie voorstellingen vinden plaats in het gemeenschapshuis van Hingene, Bornem.

 

Op 22 juni spelen de jonge Villa Violisten solo op de zolder van de Bornemse muziekacademie.

 

Van 24 tot 28 augustus is Villa Viola op zomerkamp in de J-club, De Panne.

 

2014

Op 17 januari organiseert Villa Viola ism muziekacademie van Bornem soloconcerten in de St Leodegariuskerk in Bornem.

 

Op 21 en 22 januari spelen de Villa Violisten en de vioolleerlingen van de muziekacademie van Bornem solo in Kasteel d'Ursel van Hingene, Bornem.

 

Op 30 maart geven de beginners uit de Villa Viola klassen van Fedra en Hilde hun eerste solo optreden. Ze doen dit tijdens een huisconcert bij Manon in Temse (een meisje uit de vioolklas van Fedra).

 

Op 4 mei is het lenteconcert in Hingene, Bornem. De leerlingen van Villa Viola brengen een schilderijententoonstelling, gebaseerd op de schilderijententoonstelling van Mussorgsky.

 

Op 25 juni is Villa Viola te gast bij Huize De Steiger in Branst, Bornem. In dit gehandicapten tehuis treden een aantal van de jongste Villa Violisten op.

s'Avonds brengt de andere helft leerlingen hun solostukje op de zolder van de academie in Bornem.

 

Van 25 tot 29 augustus gaat Villa Viola op kamp in het kasteel van Blier in Erezée

 

Op 27 september speelt Villa Viola op een Academische zitting van een congres in Antwerpen. Enkele stukken uit het Russische kampprogramma worden hiervoor hernomen.

 

Op 16 november (Kontich) en 23 november (Sint Niklaas) treden Villa Violisten op samen met de vioolklas van Joanna Vlaeminck uit de academie van Sint Niklaas ten voordele van Rako-kinderen in Cambodja. Het programma wordt aangevuld met leerlingen uit de pianoklas van Vientiane Meert. Verder zijn zangeressen, Eurudike De Beul en Anne-marie Buyle gevraagd voor een gastoptreden.

 

2015

Op 19 januari en 21 januari organiseert Villa Viola ism de Bornemse academie soloconcerten in Kasteel d’Ursel Hingene, Bornem

 

Op 1 februari organiseert de Brusselse Suzuki vereniging een „Grand Concert” in het Koninklijk conservatorium van Brussel. Villa Viola is uitgenodigd om hier aan deel te nemen.

 

Op 29 maart vindt Villa Viola's zijn jaarlijks lenteconcert te Hingene, Bornem plaats. Op het programma staan naast het Suzuki repertoire, muziekwerken uit verschillende landen, 'De wereld rond'.

 

Op zaterdag 13 en 20 juni spelen de jongste Villa Violisten van Fedra en Hilde, hun laatste soloconcert van het schooljaar. De zolder van de Bornemse academie zal de laatste keer, voor de start van de verbouwingen van CC Ter Dilft, betreed worden door violisten.

 

Van 17 tot 21 augustus wordt het kasteel van Blier in Erezée voor een tweede maal overrompeld door violisten, kook- of gewone ouders en natuurlijk het bekende leerkrachtentrio, Joanna, Fedra en Hilde. Het thema is liefde...

 

Op zondag 15 november is het ‘Tesib dag’.

Tesib (Talent Education Suzuki Institute Belgium) nodigt alle Suzuki leerlingen en leerkrachten van België uit voor een muzikaal samenkomst met groepslessen, repetities, lezingen en concerten in de Singel in Antwerpen. Ook Villa Viola kan niet ontbreken. Zij spelen een mooi middagconcert met naast enkele Suzuki werken ook stukken ingestudeerd op vioolkamp.

 

 

 

2016

Op 20 januari betreden 70 solisten van Villa Viola of de academie van Bornem het podium van Kasteel d'Ursel, Bornem, voor een vioolconcert verdeeld in drie sessies.

 

Op 13 maart organiseert Villa Viola haar jaarlijks lenteconcert met als thema '10 jaar Villa Viola'.

 

Op 16 en 17 april brengen de leerlingen van de lagere graden muziek en woord "mijn vingers zijn niet lang genoeg", zes voorstellingen waarbij veel gezongen en geacteerd wordt en waar een aantal violisten van Villa Viola, (ook leerling van de academie van Bornem) een stuk op viool speelden.

 

Op maandag 20 juni en zaterdag 25 juni spelen de jonge Villa Violisten hun laatste (en voor sommigen hun ‘eerste’) soloconcert van het schooljaar.
De concertjes vinden plaats in het gemeentehuis van Hingene, Wolfgang d' Urselstraat 20.

 

Op woensdagavond 29 juni wordt het Villa Viola schooljaar afgesloten met een academische zitting. Op dit evenement, in het gemeenschapshuis te Hingene, komen enkele mensen aan het woord die tijdens 10 jaar Villa Viola een belangrijk rol gespeeld hebben. Uiteraard worden de speeches afgewisseld met een stukje muziek, gebracht door Villa Violisten en ook soliste Luna De Mol (oud-leerling Villa Viola).


 

Van 15 tot 19 augustus gaat Villa Viola weer p zomerkamp. Er zijn individuele en groepslessen, orkestlessen, pianorepetities, en heel veel fun. Het thema is humor…hahaha….De week wordt traditiegetrouw ook afgesloten met een slotconcert. Het vioolkamp vindt plaats in het kasteel van Blier, Erezée.

 

Op zaterdag 3 september start een nieuw Villa Viola schooljaar. Nieuwe leerlingen komen naar de kennismakingsles op zaterdag 10 september.

 

Op zondag 2 oktober is het ‘Tesib dag’.

Tesib (Talent Education Suzuki Institute Belgium) nodigt alle Suzuki leerlingen (viool, altviool, fluit, gitaar, piano, cello, blokfluit) met hun ouders en leerkrachten van België uit voor een muzikaal samenkomst met groepslessen, repetities, lezingen en concerten in de Singel in Antwerpen. De leerkrachten Hilde Pijnenborg en Fedra Coppens geven verschillende groepslessen. Om 16u wordt de dag afgesloten met een slotconcert in de Blauwe zaal van de Singel.

 

Op woensdag 26 oktober speelden leerlingen van Villa Viola ism academie van Bornem een soloconcert in het gemeentehuis van Hingene.

Stefaan de Smet begeleidde!

 

Op zondag 4 december speelden de jongste leerlingen van Villa Viola een Sint concert. Dit concert vond plaats in het gemeentehuis van Hingene.

 

Op zaterdag 17 december organiseerden de academie van Bornem en Villa Viola een solo concert voor de leerlingen van Fedra en Hilde. Dit concert vond plaats in het gemeentehuis van Hingene. Pianist was Stefaan Desmet.

 

Op woensdag 21 december vond een laatste concert plaats ism de sax-, piano-, en celloklassen van de Bornemse academie. Leerlingen viool speelden naast eigen solowerken ook de Canon van Pachelbel in groep.

 

Tijdens het weekend van 7,8 januari organiseerde Villa Viola een eerste kamermuziekweekend. 30 leerlingen schreven zich in en vormden 10 kamermuziekgroepjes. De lessen vonden plaats in de Linde. De overnachting gebeurde in de scoutslokalen van Bornem.

 

2017

Op woensdag 25 januari betreden 70 solisten van Villa Viola of de academie van Bornem het podium van Kasteel d'Ursel, Bornem, voor een vioolconcert verdeeld in drie sessies.

 

Op zondag 19 maart speelden Villa Violisten en leerlingen uit de academie op de opening van 'De Nestel', een Sint Amands.

 

Op zaterdag 22 april organiseerde Villa Viola haar jaarlijks lenteconcert met als thema "Villa Viola speelt vurig". Het concert vond plaats in de schouwburg van CC Ter Dilft, Bornem.

 

Op zaterdag 28 april organiseerde VZW PopPunt over heel Vlaanderen concertjes met "Lokale Helden". Ook in de kerk van Eikevliet vond een optreden plaats. 30 helden uit de Vioolklassen van Fedra en Hilde brachten een ingetogen, ernstig, maar zeer mooi Bach programma.

 

Op zondag 11 juni zal een groepje Villa Violisten te horen en te zien zijn op de Eco tuinendag, te Bornem.

Op 24 juni spelen de jonge Villa Violisten solo in het gemeentehuis van Hingene. Voor de allerjongsten is dit hun eerste solo optreden. Succes!!!

In de namiddag treden, in de Linde, binnen en buiten, de groepen op tijdens de infodag van de academie Bornem.