Leerkrachten

De lessen worden gegeven door professioneel geschoolde violistes die gespecialiseerd zijn in de Suzukimethode.

 

Fedra Coppens

(Villa Viola Bornem, academie Bornem)

 

Fedra Coppens begon op 6 jarig leeftijd met vioollessen in de academie van Sint- Niklaas.

Zij kreeg les van Mevr. Van Egghen en Mr Delcourte. Haar laatste jaar daar sloot ze af met grootste onderscheiding en werd laureaat van de Dexia wedstrijd. Ze studeerde verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in de vioolklassen van Clemens Quatacker, Kati Sebesteyen en Marc Kowalski.

Zij volgde tevens schriftuur als hoofdvak bij Raphael D'haene. In 1999 behaalde ze haar Meesterdiploma voor viool met grote onderscheiding.

 

Ze is werkzaam als freelance muzikant in verschillende orkesten oa. deFilharmonie, Symfonieorkest van Vlaanderen,

Il Novecento(Night of the Proms) en gaf haar medewerking aan theatershow's zoals Juke Box 2000, Els De Schepper: intiem en Puur, Europese tournee Björk.

 

In het lichtere genre werkte ze oa. met Axelle Red, Kid Safari, Gorki, Barbara Dex, Clouseau, Tom Helsen....

Ze treedt vaak op in diverse kamermuziekbezettingen.

 

Fedra behaalde haar diploma in 1999 'geaggregeerde in het muziekonderwijs' , behaalde in 2010 haar 5e level in de Suzuki methode en is dus nu Europees Suzuki leerkracht. Naast haar activiteiten binnen Villa Viola geeft Fedra les aan de academie van Bornem.

Ze is ook actief in de Belgische Suzuki vereniging o.m. bij het inrichten van muziekkampen en workshops.

Hilde Pijnenborg

(Villa Viola Bornem, academie Bornem)

 

Hilde begon haar vioolopleiding aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven en belandde voor haar laatste middelbare schooljaren in de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut.

Hogere muziekstudies startte zij in dezelfde school bij vioollerares B.Bracke. Ze vervolgde deze opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen in de vioolklas van V.Nilsen.

In 1997 ontving zij het diploma 'Meester in de Muziek'. Ze studeerde verder en behaalde in 1999 het diploma 'Specialisatie concertsolist, viool'.

 

Ondertussen volgde ze de opleiding om les te geven in het deeltijds kunstonderwijs. In 1999 behaalde ze het diploma 'geaggregeerde voor het onderwijs'

In 2005 startte ze de leerkrachten opleiding van de Suzuki methode bij W. Van Gorp.

Hetzelfde jaar richtte ze samen met Fedra Coppens Villa Viola op.

 

Momenteel is ze, naast haar functie in Villa Viola, ook lerares viool aan de muziekacademie van Bornem en speelt ze als freelance violiste bij verschillende ensembles en orkesten waaronder deFilharmonie, het symfonie orkest van Vlaanderen, Il Novecento (Night of the Proms), Euterpe duo (Spaanse kamermuziek voor viool en piano) en Luna Voltas (filmische kamermuziek voor pianotrio en dans).

werken ook samen met:

 

Joanna Vlaeminck

(academie Willebroek en Sint Niklaas, Fiegeletje in Sint Niklaas)

 

Joanna begon haar vioolopleiding op achtjarige leeftijd bij Nico Baltussen aan de muziekacademie te Sint-Niklaas. Ze zette haar muziekstudies voort aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2000 studeerde ze met onderscheiding af als meester in de muziek. Joanna vervolgde haar vioolstudies bij Elisa Kawaguti. Ze deed in 2002 haar eindexamen "specialisatie" viool en behaalde datzelfde jaar ook haar meestergraad kamermuziek met grote onderscheiding bij Roel Dieltiens.

 

Joanna verleende reeds haar medewerking aan verscheidene orkesten zoals het Vlaams Radio Orkest, Collegium Instrumentale Brugense, Il Novecento e.a.

 

Tevens is ze werkzaam in het lichtere genre. Zo maakte ze cd-opnames met Ronny Mosuse, Marco Borsato en Pieter Embrechts en werkte ze nauw samen met Lucas Van den Eynde, Nele Bauwens en Tine Embrechts in Jukebox 2007.

 

Momenteel is Joanna violiste van het "Kirke" strijkkwartet en het "Liberpuente" gitaar-vioolduo.

Ze is vioolleerkracht aan de muziekacademies van Sint-Niklaas en Willebroek waar zij in 2008 startte met een Suzuki-klasje.

In 2016 richtte ze Fiegeletje, Suzuki vioolschooltje in Sint Niklaas, op.

Ze behaalde het certificaat van de 5 levels in de Suzuki-methode.

 

 

 

Astrid Maertens

(groepslessen bij Villa Viola, academie Hemiksem, Schelle, Niel, privé Suzuki klas in Schelle )

 

Astrid Maertens startte haar eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd in de academie van Sint-Niklaas. Onder het motto “jong geleerd is oud gedaan”, leerde ze samen met haar leeftijdgenootje Fedra Coppens, de eerste knepen van het vak.

Op haar 14de vervolgde ze haar muzikale studies aan de Kunsthumaniora van Brussel bij Hilde Van Keer. In 1993 studeerde ze af en behaalde ze tevens aan het Conservatorium van Brussel haar Eerste Prijs notenleer met grootste onderscheiding bij Etienne De Lombaert.

Tijdens die periode werd ze concertmeester bij het Brussels Internationaal Youth Orchestra waarmee ze tevens als soliste in het buitenland op tournee ging.

 

Haar hogere studies startte Astrid aan het toenmalige Lemmensinstituut (LUCA, School of Arts) en vervolledigde ze aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van de AP hogeschool, destijds het Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. Guido De Neve begeleidde haar als viooldocent toen ze in 1998 afstudeerde als meester in de muziek. Tevens behaalde Astrid dat jaar haar aggregaatsdiploma bij Dirk Lievens.

Tijdens deze periode geraakte ze goed bevriend met Hilde Pijneborg.

 

In de daarop volgende jaren werd Astrid regelmatig gevraagd als violiste bij de Filharmonie en speelde ze als vast lid in het kamerorkest Chapelle de Lorraine en The Belle Epoque Orchestra.

Haar carrière als pedagoge ging van start aan de Ekerse academie waar Astrid gevraagd werd door Eric Baeten om zijn vioolklas over te nemen. Dit deed ze tot 2011. In 2001 kreeg ze de mogelijkheid haar eigen vioolklas op te starten in de academie van Hemiksem/Schelle/Niel waar ze tot op heden viool-en samenspelles geeft aan een 50-tal leerlingen.

Astrids Suzukiverhaal kende haar eerste kiemen in 1997 toen de Suzukimethode het onderwerp werd van haar thesis aan het Conservatorium. Hierbij werd ze bijgestaan door haar promotor Evelyne Esser. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Astrid deze Suzukipedagoge koos om er haar oudste dochter bij les te laten volgen in 2005.

Toen in 2012 de jongste dochter haar eerste vioollessen opnam bij Villa Viola, begon ook hier een nieuwe uitdaging.

 

In 2014 begon Astrid aan haar eerste postgraduaat Suzuki aan de AP Hogeschool met als docenten: Veerle & Wilfried Van Gorp, Wim Meuris en Koen Rens. Ze behaalde in 2015 haar level 1 en in 2016 haar levels 2&3 samen met haar eerste postgraduaat. In 2017 behaalde Astrid haar level 4. Momenteel volgt ze een tweede postgraduaat om in 2018 af te studeren met level 5.

Astrid gaf reeds Suzukiworkshops op TESIBdays in Antwerpen en startte in 2016 met haar eigen Suzukiklasje in Schelle.